26 Ağustos 2013 Pazartesi

V for Vendetta




V for Vendetta bir intikam hikayesidir.

Devlet tarafından neredeyse her şeyi alınan bir adamın devletten en önemli şeyini- hakimiyet gücünü- alarak intikam aldığı bir filmdir.

Filmim başkarakteri olan V'yi 1980'lerde ünlü çizgi roman yazarı Alan Moore yaratmıştır. Moore'un yarattığı V için, diğer bilim kurgular için söylenen meşhur söz geçerlidir: Bilimkurgu eserini anlamak için anlattığı döneme değil, yazıldığı döneme bakın! V'nin yazıldığı dönemde İngiltere'de muhafazakar milliyetçi Thatcher hükümeti yönetimdedir. Halk İşsizlik ve enflasyon gibi ekonomik sorunların yanısıra yükselen muhafazakarlık, despotluk gibi siyasi sorunlar da vardır. (Bu dönemdeki despotluğa en önemli örnek, birçok IRA üyesinin ölümüyle sonuçlanan açlık grevleri sırasındaki hükümetin umursamaz tutumudur. Bu konu 2009 yapımı Açlık filmine de konu olmuştur.) Bu despot ve yasakçı hükümete Moore'un yaratıcı cevabı V karakteri olur. Alan Moore yönetimin baskıcılığına karşı intikam isteyen bir karakter yaratırken aynı zamanda Thatcher'ın sanata karşı tutumunu eleştirmek amacıyla karakterini ince ruhlu, sanata düşkün bir yapıda çizmiştir. Bu durumun filmdeki en önemli işareti Monte Cristo Kontu'dur.


V'nin en sevdiği film olan Monte Cristo Kontu hem V'nin kültürel duruşunu simgeler hem de Monte Cristo Kontu’nunun başkarakteri Edmond Dantes’le V arasında kurulan bağa işaret eder. Monte Cristo Kontu'ndaki değişim süreciyle V'nin değişimi birbirine çok benzer. İkisi de geçmişte yaşadıklarını unutamamış ve hayatlarını kendilerine yapılan kötülüklerin karşılığını vermeye adamıştır. Filmde iki kez tekrarlanan repliklerden “Benim kılıcım değil, geçmişindir seni alt eden” sözü bu duruma işaret eder.


Filmin senaristleri aynı zamanda yapımcıları olan Wachovki Kardeşler film 2005 Kasım'ında vizyona girmesini planlanlar ancak o dönemde Londra ve Madrid'deki terör olayları nedeniyle filmin rahatsız edici olabileceği düşünülür ve vizyon tarihi 2006 Mart'ına ertelenir. Wachovski Kardeşler filmin haklarını satın aldıktan sonra senaryo üzerinde yaklaşık on yıl çalışır ancak Matrix üçlemesinde çok yorulduklarını neden olarak gösterip yönetmenliği Matrix filmlerinde yardımcı yönetmenleri olan James McTeigue'e verirler. Wachovskiler çalıştıkları süre içerisinde filme birçok ayrıntı yerleştirirler.

Bunlardan ilki filmde belirsiz olarak verilen V karakterinin eşcinsel oluşudur. Filmde V'nin götürüldüğü laboratuvara götürülen iki çift daha görülür. Bunlardan biri V'ye mektup gönderen Valerie diğeri de konuşmalar sırasında sadece bir kez görünen gey bir çifttir. Valerie yazdığı mektuplarda "Bizden neden bu kadar nefret ediyorlar, anlamıyorum." der.


Filmde V'yle ve V'nin Roma rakamı olan karşılığı 5 ile ilgili farklı detaylara yer verilmiştir. Bazıları çizgiromanda da olan detayların bir kısmı da senarist Wachovskiler tarafından yerleştirilmiştir.


V karakterine film boyunca eşlik eden Evey... Evey'nin ilk harfi, E alfabenin 5. harfidir. V bu ismi E ve V harflerini vurgulayarak söyler.




Evey'nin V'nin evinde dikkatini çeken aynada hepsi V harfiyle başlayan 5 kelimelik bir cümle yazar: Vi Veri Vniversum Vivus Vici  (Hakikatin gücüyle ben yaşarken evreni fethettim.) Filmde yanlış bir referans  Goethe nin Faust’unda geçtiği söylenmiştir. Ancak bu söz Faust'ta da Goethe'nin başka bir eserinde de geçmiyor. Söz 20. yüzyılda yaşamış olan okkültist Aleister Crowley’e ait.




November (Kasım) İngilizce ay isimleri arasında içinde V harfi geçen tek aydır.


Başbakan son kez halka seslenirken saat 11.05'i gösterir. Bu saat hem genel olarak bakıldığında büyük V'yi işaret eder hem de 11. ayın 5'ini, yani 5 Kasım'ı.



V Creedy'yle konuşmak için gizlice evine girer. Evi dinleyenlerin onları duymaması için çalan müziğin sesini sonuna kadar açar. O sırada çalan müzik Beethoven'ın 5. senfonisidir.




V Creedy'nin adamlarıyla karşılaşır. Creedy'nin hemen yanında duran adamlara attığı hançerleri 5 kez döndükten sonra adamlara saplanır.
V bu çatışma sonunda ağır bir şekilde yaralanmıştır. Çatışma sonrasında yaslandığı duvarda da kan izi V şeklindedir.



Ancak bu çatışma sırasında kendisinden neredeyse her şeyini, vücudunu alan devletten intikamını kişisel olarak alabilmiştir. Hükümet başkanını ve onun en önemli yardımcısını öldürmüş; büyük planını son noktasına getirmiştir. Bu yüzden dönüp Evey'le buluştuğunda Evey üzgün ve paniklemiştir; V ise sakin ve huzurlu. Çünkü V film boyunca bedenin önemsiz, fikirlerin önemli olduğunu anlatmıştır. Söylediklerini ölüm anındaki sakinliğiyle içselleştirdiğini gösterir. Önemli olan insanlar değil, fikirlerdir.

Evey son sahnesinde dedektife döner ve halkın umuda ihtiyacı olduğunu söyler. Film boyunca kasvetli, karanlık bir ortam gören seyirci son sahnede rengarenk havai fişeklerle baş başa kalır.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder